top of page

LIGHT-AS-A-SERVICE

FC Loksbergen: "Een lichtgevende investering!"

45 k€

Obourg (BE)

Voor een sportclub is veldverlichting essentieel. Het is een kwestie van comfort. Het niveau van de prestaties en de kwaliteit van de opleiding van de jongeren hangt ervan af. Maar de elektriciteitsrekening weegt ook zwaar op het budget. Voor de voetbalclub van Loksbergen leek het onbetaalbaar om zich een nieuwe technologie te verschaffen. De opdracht is nochtans gelukt voor een investering van... nul euro.

Ver weg van de blingbling voetbal

Loksbergen, een kleine gemeente dicht bij Diest. De voetbalclub, de Verbroedering Loksbergen, beweert geen lid te worden van de Champion's League maar speelt een belangrijke sociale rol in het dorp. Sinds de oprichting ervan 60 jaar geleden komen er kinderen, volwassenen en senioren samen. “Ik moet toegeven dat ons veld op een aardappelveld leek”, vertelt Leo Gutschoven, de manager van deze vierde provinciale voetbalploeg. “Ook de verlichting was slecht. “Met zo'n slechte oppervlakte met zo'n gebrekkige verlichting was het moeilijk om voetballers aan te trekken”. Leo nam contact op met de onderneming die in 1961 de eerste projectoren had ingericht, de vennootschap Claesen uit Bilzen. Het voorgestelde bestek was onbetaalbaar. “Gelukkig verwees de installateur ons naar een oplossing voorgesteld door Green-Invest en reeds met succes toegepast in andere sportclubs”.

Girls Soccer Team with Coach
Girls Soccer Team Practising

Twee keer zoveel leden in twee jaar

Toen het Green-Invest team in 2019 bij de Verbroedering Loksbergen terechtkwam, troffen ze een verschrikkelijke situatie aan: het veld lag op een helling, de veldverlichting was verouderd en de lichtmasten stonden scheef. De cafetaria stond leeg en de installaties hadden een likje verf nodig. Green-Invest stelde toen een tienjarenplan voor. Het plan was gebaseerd op een eenvoudig principe: het geld dat dankzij de nieuwe LED-verlichting 

op het elektriciteitsverbruik bespaard werd, moest als vergoeding teruggestort worden aan Green-Invest. Na tien jaar werd de sportclub eigenaar van de verlichtingsinstallatie zonder zelfs één euro meer uit te geven. Gedurende de gehele contractperiode zorgde Green-Invest voor het onderhoud. De 150 Lux waren contractueel gegarandeerd. Door de nieuwe veldverlichting werd de club aantrekkelijker. Het ledenaantal verdubbelde in twee jaar. “Dankzij onze nieuwe projectoren konden we de wedstrijden van de eerste ploeg verplaatsen van zondagmiddag naar zaterdagavond. Veel jongeren uit de buurt komen nu hier terecht voor een pintje alvorens uit te gaan naar de bars in Leuven en Tienen”.

Een veelbelovende formule

Green-Invest biedt de Light as a Service-formule in heel België aan. De formule waarbij de klant een vergoeding betaalt voor de verlichting in plaats van zelf projectoren te kopen werd door de Wellington Hockey Club ook benuttigd. In het zuiden van Brussel werd het hoofdveld van de Wellington Hockey Club uitgerust met 16 OptiVision LED-lampen. In het voorjaar van 2019 duurde het installeren van het verlichtingssysteem maar drie dagen. Met als gevolg dat de elektriciteitsrekening van de club meteen halveerde.

 

In de buurt van Mons, in Wallonië, had de voetbalclub ontstaan uit de fusie van Obourg, Nimy en Maisières, een groot technisch probleem. De 

stroomvoorziening  leverde niet genoeg vermogen om alle trainingsvelden tegelijk te verlichten. Als gevolg daarvan gebruikte de club een generator om het gebrek aan vermogen te compenseren. Dankzij de installatie van LED-verlichting kon de plaatselijke directie zich beperken tot het beschikbaar vermogen ven het net. Geen nood meer aan een generator. Lagere elektriciteitsfacturen, minder CO2-uitstoot en meer lichtcomfort.

Girls Soccer Team

Andere Lights-as-a-service projecten

APRES-02.jpg
royal-wellington-thc.jpg
B9716772894Z.1_20180831084356_000+G5BBUK

Aquiris

140 k€

Brussel (BE)

Royal Wellington THC

85 k€

Brussel (BE)

FC Obourg

45 k€

Obourg (BE)

bottom of page