top of page

Fotovoltaïsch

80.000 euro bespaard door Brusselse scholen
 

Franse Gemeenschap:

Fotovoltaïsche panelen en dakrenovatie

2.2 M€

Brussel (BE)

Dakrenovatie combineren met de installatie van zonnepanelen: gezien de financiële situatie van scholen is creativiteit onmisbaar. Twaalf Brusselse scholen hebben een proefproject uitgevoerd. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De ene innovatieve oplossing leidt tot de andere.

Daken en pleisters

Laten we eerlijk zijn: de Brusselse schoolgebouwen zijn aan het verloederen. Neem het Koninklijk Atheneum Victor Horta in Sint-Gillis. Het centrale gebouw geeft je het gevoel dat je in een ander tijdperk bent beland. Het prachtige glazen dak, dat tot meer dan twintig meter hoog stijgt, zorgt voor warm licht in de klaslokalen op het gelijkvloers. Daar wordt er verwezen naar de inauguratie in 1882 en naar het genie van de Art Nouveau. Het metselwerk en de daken hebben daarentegen geleden onder de tand des tijds.

 

“Een deel van het dak moest worden vernieuwd. Het was zink en pleisters. Er was geen isolatie”, zegt Roberto Impedovo, projectingenieur bij de Franse Gemeenschap. In 2019 heeft de Franse Gemeenschap een aanbesteding uitgeschreven voor een proefproject met twaalf Brusselse scholen. Het doel was om 12.500 vierkante meter aan daken te renoveren en terloops 18.000 vierkante meter aan fotovoltaïsche panelen te plaatsen.

School Bus & Children
Back to School with Mask

De klant wint twee keer

“We hebben gewonnen. Alles ging heel snel. De werken zijn in de zomer van 2019 begonnen”, zegt Jehan Delacroix, CEO van Green-Invest. De oplossing die naar voren kwam is uniek. Om de renovatie van de daken te financieren heeft de business case geleid tot het gebruik van de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen. Het resultaat is dat de klant op alle fronten wint. Met dezelfde investering eindigt hij met zonnepanelen en nieuwe daken. “Omdat wij de elektriciteit goedkoper verkopen dan het net”, vervolgt Jehan Delacroix, “verdienen die scholen automatisch veel geld. Daarbovenop komen ook de energiebesparingen als gevolg van de isolatie van de daken”. In totaal zullen de twaalf scholen hun jaarlijkse elektriciteitsrekening met 80.000 euro zien dalen. In tien jaar zullen de initiële kosten worden afgeschreven.

“In overeenstemming met de regels van de kunst”

In het Koninklijk Atheneum Crommelynck in Sint-Pieters-Woluwe waren de daken in betere staat maar niet voldoende geïsoleerd. "Wij hebben alles gedaan volgens de regels van de kunst door te beginnen met de isolatie aan te brengen", zegt de hoge ambtenaar Roberto Impedovo. De Franse Gemeenschap, de schooldirecteuren en de derde-investeerder Green-Invest zijn het erover eens: wat in Sint-Gillis en Woluwe werd uitgevoerd, getuigt van een intelligent en pragmatisch programma. "Wanneer zich een technisch probleem voordeed, stelden we onmiddellijk een vergadering voor", vertelt Emmanuel Berryer, medeoprichter van Green-Invest. "Wij houden van zo’n een permanente dialoog. Zo lang we er zijn, staan we onze klanten bij om oplossingen te bedenken". Bij deze algemene reflectie over de apparatuur, [I1] wordt er rekening gehouden met alle parameters van duurzame ontwikkeling. Het opvangen van regenwater of het vernieuwen van het verlichtingssysteem zijn daar voorbeelden van. Zo wordt een opwaartse spiraal op gang gebracht.

Solar Panel Installation

Andere fotovoltaïsche projecten

PV Aquiris 01.jpg
PV Cora Anderlecht 01.JPG
PV%20Zeebrugge%2001_edited.jpg
PV Mol 02.jpg

Aquiris Brussel

6 M€

3,8 MW

Brussel (BE)

Cora Brussel

2 M€

1,7 MW

Brussel (BE)

AGC Zeebrugge

1,2 M€

450 KW

Zeebrugge (BE)

AGC Mol

665 k€

280 KW

Mol (BE)

PV Cuneo 01.jpg
Solar Energy
PV Salerno 01.jpg
PV eboli.jpg

AGC Cueno

12,5 M€

3,8 MW

Cueno (IT)

AGC Roccasecca

2 M€

1 MW

Roccasecca (IT)

AGC Salerno

4 M€

1,7 MW

Salerno (IT)

Eboli

6,5 M€

5 MW

Eboli (IT)

bottom of page